Kurt Andersen: Fantasyland

Förra veckan var jag ute på resa, och då passade jag på att läsa Fantasyland: How America went Haywire. A 500-Year History av Kurt Andersen. Kurt Andersen är en amerikansk romanförfattare, kolumnist och radiovärd. Fantasyland hade maken läst och skrockat åt dess ironiska och drastiska formuleringar under en tid. Han satte den i händerna på mig omedelbart när han var färdig med den. Den är 440 sidor tjock med liten stil på engelska.

I Fantasyland skildrar Kurt Andersen ett USA skapat av och präglat av protestanterna som koloniserade den amerikanska kontinenten på 1600-talet. Hans tes är att landet vilar på grundvalen att envar är fri att tro på vad den vill, och att detta är anledningen till att Trump är president idag. Från kalvinisterna och puritanerna går det ena huvudspåret, med den extrema individualismen där var och en väljer sin egen sanning. Det andra huvudspåret är satanistpaniken från Salem, där man tillskriver De Andra en farlighet – de som inte är som jag. Häxorna, som skulle konspirera med ursprungsbefolkningen mot de som är av den rätta tron.

Den här dualismen förs sedan framåt i historien. Och resultatet blir ett fantasiland. På 1800-talet guldruscher, mirakelmediciner, konspirationsteorier. På nittonhundratalet ett land där många gärna skulle vilja bo i Disney World, eller annars i en vidsträckt förort. Det sena 1900-talets realityshower, magiska tänkande, multipla personligheter, bortföranden av utomjordingar och rätten att beväpna sig.

Fantasyland av Kurt Andersen är en läsupplevelse och en lång aha-upplevelse, när man ser sammanhang och hur, som Andersen formulerar det: ”historien upprepar sig inte, men den rimmar” (min tolkning). De sista sidorna, som skildrar läget idag, är rent ut sagt skrämmande. Men det vet vi ju hur det ser ut.

Jag rekommenderar Fantasyland. How America Went Haywire. A 500-Year History av Kurt Andersen till den som vill förstå bakgrunden till att USA ser ut som det gör idag. Det är en faktabok som samtidigt är underhållande och skrämmande.

Författare: cathrinsbokskap

Här kommer jag att skriva om mitt skrivande, om böcker jag läser och arbetet med att ge ut min diktsamling. Min sida på poeter.se: https://www.poeter.se/Medlem?author_id=47528

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Leva med psykisk ohälsa

Berättelser från mitt liv

Louise Halvardsson

Välkommen till min hemsida!

Normstorm

Make creativity your talent

Jenny Enochsson

Skrivarblogg

Tistelblomma

Litterär sajt

Anna Gable

Skrivtjänster – Språkkonsult – Författare

Agnes Hillert

skriver, ger textrespons och leder workshops

Tootsie Of Sweden

A swedish storyteller with a love for photography. Taking a train trip through Europe august 2019.

Så du tror du är författare

En skribents vardag av och med Päivi Karabetian

RomComDojo

Just for a laugh

Hallvi reads

an escapist's book adventures

Petronellas Författarliv

Drömmar är inte omöjliga, bara arbetsintensiva.

Åsa Öhnell - barnboksförfattare

Spänning och feelgood!

%d bloggare gillar detta: