Kvinnodagen på Operan

Den åttonde mars snöade det åter hela dagen. Jag sammanstrålade med en vän på busshållplatsen för att äta en bit och gå till GöteborgsOperans kvinnodagsfirande. Det var roligt att ta med en vän som inte går så ofta på Operan som jag – vi har haft abonnemang i många år nu – och programmet var unikt. Under titeln Ljusning bjöds vi en afton med enbart kvinnliga kompositörer. Operans orkester spelade under ledning av Ruut Kiiski. Solister var Matilda Paulsson, mezzosopran, Yuki Tashiro på violin och Alexander Hambleton på horn.

Programmet vittnade om villkoren för kvinnligt skapande under de senaste seklen. Elfrida Andrée (1841-1929), som vann en komponeringstävling där bidragen lämnades in anonymt, men hade svårt att få sina verk framförda. Vi fick veta att hennes opera Fritiofs saga, med libretto av Selma Lagerlöf, kommer att uruppföras på GöteborgsOperan under nästa spelår. Alma Mahler (1869-1937), som av sin berömde make Gustav Mahler ombads att sluta komponera när de gifte sig och istället ta hand om honom. En stor del av hennes verk gick förlorade under andra världskriget. Och Germaine Tailleferre (1892-1983), elev till Maurice Ravel och medlem av franska tonsättargruppen Les Six, som komponerade under pseudonym för att skona sin fars känslor. (Källa: GöteborgsOperan)

Jag är glad över att leva i ett samhälle och en kontext där jag inte behöver någons godkännande för att välja vad jag vill göra. Där kvinnliga utövare är fria att publicera sig. Där en förlagschef lika gärna kan vara kvinna eller man. Där verken får tala för sig själva. Och jag måste säga att de verk vi fick höra denna kväll, när de får tala för sig själva, är fantastiska. Jag ser fram emot urpremiären på Fritiofs saga, och att programmet för nästa spelår på GöteborgsOper släpps på måndag.

Författare: cathrinsbokskap

Här kommer jag att skriva om mitt skrivande, om böcker jag läser och arbetet med att ge ut min diktsamling. Min sida på poeter.se: https://www.poeter.se/Medlem?author_id=47528

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Leva med psykisk ohälsa

Berättelser från mitt liv

Louise Halvardsson

Välkommen till min hemsida!

Normstorm

Make creativity your talent

Jenny Enochsson

Skrivarblogg

Tistelblomma

Litterär sajt

Anna Gable

Skrivtjänster – Språkkonsult – Författare

Agnes Hillert

skriver, ger textrespons och leder workshops

Tootsie Of Sweden

A swedish storyteller with a love for photography. Taking a train trip through Europe august 2019.

Så du tror du är författare

En skribents vardag av och med Päivi Karabetian

RomComDojo

Just for a laugh

Hallvi reads

an escapist's book adventures

Petronellas Författarliv

Drömmar är inte omöjliga, bara arbetsintensiva.

Åsa Öhnell - barnboksförfattare

Spänning och feelgood!

%d bloggare gillar detta: