Jag har tidigare med stort intresse läst Lena Ebervall och Per E Samuelssons böcker om svenska rättsskandaler och rättsövergrepp. Serien består sedan tidigare av titlarna Ers Majestäts olycklige Kurt, Mördaren i folkhemmet, Bombmannens testamente, Florence Stephens förlorade värld och Domardansen.
Böckerna är mer spännande än fiktion. Läsningen av dem är ofta förenad med en rejäl dos frustration och ilska över hur vårt svenska samhälle har fungerat eller inte fungerat historiskt.
Av de tidigare böckerna hade jag av personliga skäl en särskild dragning till den om Florence Stephens. Min morfars syster jobbade nämligen på Huseby i mycket unga år. Därför har Florence Stephens historia blivit en del av släktens mytologi. Huseby bruk låg nära den plats i Småland där morfars familj bodde, och jag har besökt bruket en sommar som barn.
Nya boken Stormfågel behandlar Jane Horneys öde. Jane Horney var en ung svensk kvinna med ett stormigt liv som ofta tog henne till Berlin och det ockuperade Danmark under andra världskriget. Hon var gift med Aftonbladets Berlinkorrespondent. Hon förefaller ha varit en person med starka känslor, och i avsaknad av försiktighet vad gällde den egna säkerheten. Kanske kan man säga att hon verkar ha varit lite naiv. Men det är lätt att göra det med facit på handen: andra världskriget har ju varit en avslutad historia hela mitt liv. Att försöka navigera bland dessa dunkla maktmänniskor måste ha varit så fruktansvärt utmattande.
Jag minns från min barndom att det ofta var artiklar om Jane Horney i veckotidningarna jag slukade vid besök hos farmor, och mormor och morfar. Vad jag inte helt kan dra mig till minnes är vilken typ av dom tidningarna på 1980-talet förkunnade över Janes öde. Jag tror att ordet ”spion” förekom. Jag tror mig minnas en fördömande ton. Men också att artiklarna förutsatte en förförståelse som jag saknade.
Maken säger att det gick en tv-serie om Jane Horney på 1980-talet. Den har jag i så fall inte sett. Klart står, när man läst boken av Ebervall och Samuelsson, att Jane Horneys fiender fick skriva hennes eftermäle. Att deras bild blev den officiella. I Stormfågel försöker Lena Ebervall och Per E Samuelsson ändra på historieskrivningen. Jag hoppas att riktigt många läser den här boken, och att berättelsen om Jane Horneys verkliga liv får genomslagskraft.