Jag har läst ett par böcker om den andra hjärnan, vår tarmbiota. Det vill säga bakterierna som lever i vår tjocktarm. De hjälper oss att bryta ner det vi äter, de avgör vad vi vill ha att äta. De avgör vilken vikt vi har. Och ny forskning pekar på att de avgör hur vår hjärna mår också.
Dr David Perlmutters bok Skydda din hjärna handlar om hur ny forskning pekar på att tarmbiotan avgör om vi kommer att drabbas av depression och ångest, autism och Alzheimers sjukdom. Han ger oss tips om vad vi kan äta för att göda ”rätt” bakterier. Till stor del handlar det om att minska intaget av kolhydrater, framför allt socker och vitt mjöl. Det vi istället ska öka är syrade grönsaker som surkål och kimchi, och yoghurtkultur. Han varnar också för antibiotika och handsprit. Han ger tips på hur en veckomatsedel kan se ut, och ger tips om vilka livsmedel vi bör äta mer av.
I Happy Food. Om hur mat och lycka hänger ihop av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart får vi en sammanfattning av forskningsläget av vetenskapsjournalisten Henrik Ennart och enkla recept från stjärnkocken Niklas Ekstedt. Boken har sedan jag köpte den hunnit komma i en andra upplaga. Happy Food har ett lättsammare, mer konkret anslag än Skydda din hjärna: mer handfasta tips om mat och kombinationer av mat som är välgörande för tarmens bakterier.
Som det står i Happy Food tyder forskningen på att epidemin av psykisk ohälsa hänger ihop med västerländsk mat och livsstil. Då känns det ju positivt att höra att det går att påverka. Jag ska gå igenom recepten i Happy Food och sedan ta en titt i kylskåp och köksskåp. Fundera på vad jag skulle må bättre utan.
Båda böckerna är rekommenderad läsning om du som jag har problem med både tarmarna och måendet. Vad skulle påverka min kropp till det bättre, minska inflammationer och sötsug? Det är klart värt att undersöka med dessa böcker i handen.